Geplaatst op 20 januari 2023

Januari was een erg natte maand. Halverwege was er al meer regen gevallen dan normaliter in een volledige maand. Na de recente droge zomers zijn fikse periodes met regen in de winter meer dan welkom. Tegelijkertijd zorgde de grote hoeveelheid water die in een paar dagen viel al snel voor overlast. Er stonden wegen en treinsporen blank en hier en daar bereikte het water woningen, schuren en kelders. Nederlanders blijven worstelen met het water, er is al snel te veel of te weinig. En waar ter wereld is het eigenlijk anders?


In de Bijbel is regen nauw verbonden met God als Schepper en Bestuurder van deze aarde. Zowel het overvloedig neerdalen van regen als het uitblijven daarvan liggen in Zijn hand. Het regent, het zegent, zegt een (profaan) kinderliedje al. De regendruppels laten Gods genade zien die Hij wil uitstorten op de mensen.


Toch lijken perioden van droogte soms de overhand te hebben in deze wereld. Werkeloosheid, hoge energierekeningen, oorlogsleed, vervolging, honger. In binnen- en buitenland zijn tal van schrijnende voorbeelden die dagelijks de krantenpagina’s halen, maar nog vaker amper gezien worden.


Dan herinneren ook kletsnatte dagen, in donkere wintermaanden, ons aan Gods zegen die Hij desondanks uitstort. Die regen valt op hen die het van Hem verwachten. En dan blijft het niet bij een buitje. Het is regen die ‘overvloedig’ zal zijn, ja, hen zal ‘bedekken’ (Psalm 84). Wat een boodschap om te ontvangen én om uit te delen. Doet u/jij mee?


Namens de diaconie van de Oude Kerk,

Niels Vlot

Recente berichten

  Er zijn 2 recente berichten die alleen zichtbaar zijn voor leden. Log in om ze te bekijken.