Geplaatst op 9 maart 2023

We tellen de dagen af richting Pasen en dat betekent dat in veel kerken ook het Heilig Avondmaal weer gevierd gaat worden. Het is vaak gebruikelijk om naast de gewone (diaconale) collecte een extra inzameling te houden aan de tafel. In de Oude Kerk is het collectedoel van de Avondmaalsbekers binnenkort Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). Dit is een interkerkelijke organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen. Ze werken vanuit het geloof in Jezus Christus en laten zich daarbij leiden door Gods Woord, de Bijbel.


Onlangs lanceerde de SDOK de campagne ‘Leer vergeven met vervolgde christenen’. Centraal staat het verhaal van Sabina Wurmbrand, grondlegger van de SDOK. Wurmbrands familie werd in de Tweede Wereldoorlog verraden en is omgekomen in de concentratiekampen. Toch kon ze na de oorlog de moordenaar van haar familie vergeven. ‘Sinds mijn trouwdag heb ik maar twee mannen gekust. Mijn echtgenoot én de man die mijn familie heeft vermoord.’


Met dit bijzondere verhaal, dat gratis te verkrijgen is als glossy en film, hoopt de SDOK dat Sabina's verhaal ons aanmoedigt om het radicale, ontzettend moeilijke, maar ook genezende pad van vergeving in te slaan. Want vergeving is het hart van het evangelie.


En die vergeving breekt ook door aan de tafel van onze Heere. “want dit is Mijn bloed, het bloed van het nieuwe verbond, dat voor velen vergoten wordt tot vergeving van zonden.” (Mattheüs 26: 28).


Namens de diaconie van de Oude Kerk,

Niels Vlot