Geplaatst op 27 november 2018

Uitslapen was er niet bij op zaterdagmorgen (24 november). De Zendingscommissie was al vroeg bezig met tafels dekken in Eltheto en broodjes en heerlijk verse croissantjes van Bakkerij Voordijk klaar te leggen voor het ontbijt met Hans en Gerrie Kasbergen. Ze zijn op verlof uit Malawi. Voorafgaand aan de presentatie ontbeten ze met de aanwezige gemeenteleden.

Om 10:00 lichten Hans en Gerrie hun werk in Malawi toe. Hans zegt lachend: "Ik heb alle slangen maar uit de foto's gelaten anders komt er niemand meer langs". Eerst laten ze zien wat voor mooie natuur er in Malawi is. Niet veel later vertelt Hans ook over de harde dagelijkse werkelijkheid dat er bijna tot geen goede sanitaire voorzieningen zijn. Hij werkt met SMART, een organisatie die training en begeleiding geeft aan lokale vakmensen en ondernemers. Zij leren hen hoe ze waterputten en toiletten kunnen maken. Hans vertelt: "Als 95% van een dorpje een basistoilet heeft, wat bestaat uit een gat in de grond met rieten afscheiding, is er groot feest met muziek en dans. Er is duidelijk minder uitbraak van besmettelijke ziektes in deze dorpjes met toilet".


Gerrie vertelt over het werk met de kleuterjuffen. Kleuterjuffen worden vaak maar twee weken opgeleid en hebben weinig tot geen materialen om mee te werken. Afgelopen periode heeft Gerrie negen juffen maandenlang training gegeven aan huis. Ze leert ze speelgoed te maken, Bijbelverhalen te vertellen en hoe ze kinderen kunnen uitdagen om te leren. Er is een wens van Gerrie om deze trainingen uit te breiden, omdat ze zien dat het enorme impact heeft op de gemeenschap. Zo was er een kleuterschool van acht kinderen. Maar nu nadat de juffen getraind zijn en er speelgoed beschikbaar is, komen er 29 kinderen naar deze school.

Hans en Gerrie vertellen dat ze zich geroepen voelen om door te gaan met hun werk en dat ze de komende 4 jaar opnieuw het werk in Malawi willen hervatten. Ze ervaren dat God hen veel leert door de soms pittige omstandigheden in Malawi. Ook mogen ze getuigen van Hem. Zo geeft Gerrie elke zondag zondagschool aan soms wel 120 kinderen tegelijk.

Hans en Gerrie voelen zich erg bemoedigd vanuit onze gemeente. Ze vertellen dat het ingezamelde speelgoed en geld voor de leerboeken direct veel impact heeft gehad op de gemeenschap. Ze zijn heel dankbaar voor zoveel betrokkenheid uit onze gemeente. 

Deze ochtend mochten we ook veel giften ontvangen voor het werk van Hans en Gerrie, we mochten EUR 103,52 ophalen, hartelijk dank voor uw bijdrage.

We kijken als zendingscommissie dankbaar terug op een ochtend met veel betrokkenheid uit de gemeente voor het werk in Gods Koninkrijk in Malawi

Namens de Zendingscommissie

Christiaan Nijsink